Eettisen johtamisen viisi otaksumaa

Eettinen johtaminen on keskeinen osa organisaatioiden ja tiimien pitkäaikaista menestystä. Se perustuu arvojen ja periaatteiden noudattamiseen päätöksenteossa, vuorovaikutuksessa ja organisaation kulttuurin luomisessa. Eettisen johtamisen teesejä voidaan lähestyä monella tavalla, mutta alla on viisi keskeistä teemaa, jotka ovat yleisesti tunnitettuja ja tärkeitä eettisen johtamisen perusperiaatteita:
1. Rehellisyys ja avoimuus
Eettinen johtaminen edellyttää, että johtajat ovat rehellisiä ja avoimia toiminnassaan. Rehellisyys tarkoittaa sitä, että johtaja ei anna väärää kuvaa tilanteista, vaan kommunikoi selkeästi ja avoimesti organisaation jäsenille. Avoimuus auttaa luomaan luottamusta ja varmistaa, että kaikki saavat saman tiedon.
Tärkeää vahvistaa:
- Ole johdonmukainen sanomisissasi ja tekemisissäsi.
- Puhu totuutta ja ole valmis myöntämään virheitä.
Palveleva johtaminen osiosta löytyy millaisena palveleva johtaminen nähdään ja mitä johtajan/ esihenkilön työkalupakkiin voi sisällyttää.
2. Reiluus ja oikeudenmukaisuus
Eettinen johtaminen perustuu reiluuteen ja oikeudenmukaisuuteen kaikessa päätöksenteossa ja toiminnassa. Tämä tarkoittaa sitä, että johtaja kohtelee kaikkia työntekijöitä tasapuolisesti ja tekee päätöksiä, jotka ovat oikeudenmukaisia kaikille osapuolille.
Tärkeää vahvistaa:
- Pidä kiinni objektiivisista ja tasapuolisista käytännöistä.
- Vältä suosimista tai syrjintää päätöksenteossa.
Jotta voi olla reilu ja oikeudenmukainen tulee johtajan oma itsetuntemus ja kyky viedä organisaatiotaan menestykseen.
*MAINOS (teksti jatkuu alla)*
*MAINOS PÄÄTTYY*
3. Vastuullisuus ja vastuutus
Eettinen johtaja kantaa vastuun omista päätöksistään ja toimistaan. Tämä tarkoittaa sitä, että johtaja ei pelkästään odota hyvää lopputulosta, vaan ottaa vastuun myös epäonnistumisista ja tekee tarvittavat korjaukset.
Tärkeää vahvistaa:
- Ota vastuu omista päätöksistä ja niiden seurauksista.
- Arvosta kollektiivista vastuullisuutta tiimin ja organisaation tavoitteiden saavuttamisessa.
4. Empatia ja ihmiskeskeisyys
Eettinen johtaminen edellyttää, että johtaja suhtautuu empatialla ja huolellisuudella tiiminsä jäseniin ja heidän hyvinvointiinsa. Tämä tarkoittaa, että johtaja ymmärtää työntekijöidensä tarpeet ja tunteet, ja pyrkii tukemaan heidän henkilökohtaista ja ammatillista kehitystään.
Tärkeää vahvistaa:
- Kuuntele tiimin jäseniä ja ole herkkä heidän tarpeilleen.
- Huolehdi työympäristön hyvinvoinnista ja tasapainosta.
Tunteet kuuluvat myös työpaikoille. Tunteiden johtaminen on ihmisten johtamista.
5. Kestävä kehitys ja pitkän aikavälin näkökulma
Eettinen johtaminen ei perustu vain lyhyen aikavälin tavoitteisiin, vaan myös organisaation kestävään kehitykseen. Tämä sisältää eettisten periaatteiden huomioimisen liiketoiminnan ja yhteiskunnan kannalta pitkällä aikavälillä.
Tärkeää vahvistaa:
- Tee päätöksiä, jotka tukevat ympäristöä, yhteiskuntaa ja organisaation pitkän aikavälin hyvinvointia.
- Vältä lyhytnäköisiä ratkaisuja, jotka voivat vaarantaa organisaation eettisen ja kestävän kasvun.
Johtajan/ esihenkilön tulee olla tietoinen kestävän kehityksen tarvisemiin moniuloitteisiin ja systemaattisiin osa-alueisiin.
Edellä mainitut teemat luovat perustan eettiselle johtamiselle, jossa johtajat eivät ainoastaan tavoittele taloudellista tai liiketoiminnallista menestystä, vaan myös kantavat vastuuta organisaationsa ja yhteiskunnan hyvinvoinnista.